CA · ES · EN     eBANDO   |   EL MUNICIPI   |   L'AJUNTAMENT

Descobreix el municipiInformació General


El municipi d’Alt Àneu es troba situat a la part més septentrional del Pallars Sobirà, a la línia que separa la comarca del departament francès de l’Ariège. L’Alt Àneu forma part de les Valls d’Àneu, una subcomarca ben delimitada geogràficament i amb una forta personalitat històrica, juntament amb els municipis d’Espot, Esterri d’Àneu i La Guingueta d’Àneu.

L’Alt Àneu consta de vuit nuclis de població: Alós, Àrreu, Borén, Isavarre, Isil, Son, Sorpe i València d’Àneu. Es distribueixen entre els 1.000 i els 1.400 metres d’altitud al llarg de les valls formades pel riu Noguera Pallaresa i el riu de la Bonaigua. Aquests nuclis es van fusionar el 1970 per formar l’actual municipi, un dels més extensos de Catalunya. L’Alt Àneu té una població total d’uns 450 habitants censats, tot i que aquesta població creix exponencialment en períodes vacacionals. 

La seva ubicació en ple Pirineu axial ha configurat el territori com un veritable paradís natural que combina valls frondoses, boscos de coníferes, prats alpins i alts cims envoltats de llacs d’origen glacial. 

L’orientació del relleu i les considerables diferències d’alçada donen a la zona una important diversitat climàtica:  clima mediterrani al fons de les valls i clima alpí a les zones més altes, amb estius suaus i hiverns secs i freds. 

Tradicionalment l’activitat socioeconòmica es centralitzava en el sector primari, amb una agricultura i una ramaderia semiextensiva d’autoconsum. Actualment l’activitat es centra en el sector terciari, especialment en el turisme.


Els Pobles


Alós | Galeria

Alós és el poble més septentrional de les valls d’Àneu. Situat a la dreta de la Noguera Pallaresa, en un petit replà entre la serra de Pilàs, el Mont-roig i el massís de Marimanya. Fins al poble arriba la carretera enquitranada que segueix el curs de la Noguera Pallaresa. A partir de la serradora s’inicia la pista de muntanya que per Montgarri desemboca a l’Aran. Alós és un indret molt vinculat amb França, ja que Seix, Sant Girons i Tolosa eren punt de circulació i d’atracció. Després de la guerra moltes famílies de la vall i, concretament d’Alós, s’hi van instal·lar definitivament. Destaca  l’església de Sant Lliser d’Alós, romànica en origen i modificada al segle XVIII; el pont d’estil romànic declarat Bé Cultural d’Interès Local; i l’antiga serradora hidràulica, actual radial visitable de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. Pel que fa a la riquesa natural, destaquen  els boscos de la vall de Bonabé que limiten amb el municipi occità de Salau.


 

Àrreu | Galeria

Àrreu és un petit poble ubicat a 1.250 metres d’altitud i deshabitat des dels anys 80 del segle passat. Compta amb accés rodat des de fa un any.

Àrreu acull l’església romànica de Sant Serni del segle XII i l’ermita també romànica de la Mare de Déu de les Neus, restaurada fa uns anys. La talla policromada del mateix nom, del segle XIII, es troba actualment a l’església de Sant Martí de Borén.

Destaca també el pont d’estil romànic, declarat Bé Cultural d’Interès Local, ubicat en el camí de ferradura que porta al poble i que comença a la carretera entre Borén i Isil.


 

Borén | Galeria

Borén se situa al marge esquerre de la Noguera Pallaresa, a tocar del petit llac i resclosa de Borén. Al costat de la presa hi neix el canal amb que Enel -antiga HECSA- transporta l’aigua fins a la central hidroelèctrica d’Esterri d’Àneu. Borén acull l’església de Sant Martí, originàriament d’estil romànic i modificada al segle XVIII.

Al seu interior conserva la talla romànica de la Mare de Déu de les Neus d’Àrreu i les piques, també romàniques, de l’església de Sant Serni d’Àrreu.


 

Isavarre | Galeria

Isavarre se situa a la riba esquerra de la Noguera Pallaresa, enlairat damunt del riu que passa davant del poble. És un dels pobles més solejats del municipi i gaudeix d’unes vistes privilegiades ja que és encaixonat entre la serra de les Giroles i el Sequer, als peus del cap de Cornalta, el cap de la Travessa i el Puig-rodó.

Isavarre manté l’arquitectura tradicional pirinenca i acull l’església romànica de Sant Llorenç, dels segles XII-XIII, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional i que conserva una portalada esculturada amb arquivoltes.

Antigament, un pont de pedra romànic salvava el riu direcció Sorpe. A Isavarre hi desemboquen dos barrancs que baixen del Tossal de la Llossa: Llete i Buixerri.


 

Isil | Galeria

De tradició mil·lenària, el poble d’Isil s’aixeca a banda i banda de la Noguera Pallaresa, a la confluència amb els barrancs d’Airoto i de Sarredo. L’actual poble era el centre de l’antic terme d’Isil, actualment Entitat Municipal Descentralitzada d’Isil i Alós. La seva proximitat a França el feia un poble de pas obligat pel viatger.

El nucli actual s’estructura en dues meitats, la de la Molina i la de Casalta, separades per una illa on hi ha l’església, els antics estudis, la mola i la serradora. 

Isil compta amb un ric patrimoni cultural i infraestructures visitables com l’església romànica de Sant Joan, del segle XIII, i l’església Parroquial de la Immaculada del segle XVIII,  ambdues declarades Bé Cultural d’Interès Nacional. Destaca també el pont d’estil romànic, Bé Cultural d’interès Local, i la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus.

Isil acull cada nit de 23 juny la Festa de les Falles, primera festa declarada d’interès nacional de les terres de Lleida i patrimoni immaterial de la Unesco.


 

Son | Galeria

Son és un dels pobles més alts de les valls d’Àneu, ubicat a 1393 m d’altitud. Son era el centre de l’antic terme municipal de Son, que es va fusionar el 1970 amb el municipi d’Alt Àneu. Com la resta de pobles del territori Son ha patit, des de 1860, any en què tenia 460 habitants, una important recessió demogràfica. 

El centre neuràlgic del poble acull el Conjunt monumental, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, format per l’església parroquial romanica de Sants Just i Pastor. L’església compta amb un campanar singular, de planta quadrada i tres pisos, i amb un interior únic: el retaule gòtic del segle XV de l’escola de Pere Espallargues; les pintures murals amb iconografia variada i amb  motius decoratius i religiosos; les piques de pedra, la beneitera, la pica dels olis, la batejadora d’immersió i la batejadora pròpiament dita.

Son també acull el Centre de Documentació dels Pirineus, CEDPIR, que ofereix al visitant la possibilitat de conèixer de primera mà el romànic pallarès i el món tradicional a través de diverses exposicions. Destaca també el centre de natura Monnatura Pirineus, de la Fundació Catalunya La Pedrera. Ubicat sota el Tèssol de Son, el centre organitza estades per gaudir d’activitats de guiatge a la natura.


 

Sorpe | Galeria

Situat a 1.265 m d’altitud, Sorpe es troba enlairat sobre la riba dreta de la Noguera Pallaresa, a la carretera que mena al Port de la Bonaigua.

A l’entrada del poble s’aixeca l’antic edifici de l’escola pública, avui convertida en local social, un conjunt de cases i l’espaiosa plaça Major, amb el brollador sobre el com. Sorpe acull l’església parroquial de Sant Pere, situada a l’extrem nord-est del poble, d’estil romànic molt modificada i que conserva al seu interior el retaule del mateix nom, les piques dels olis i baptismal, i la talla romànica de Sant Pere que presideix l’altar.

Des del punt de vista de patrimoni natural destaca el Bosc del Gerdar i el conjunt de llacs i estanyoles d’origen glaciar del Gerber.

Actualment Sorpe és una Entitat Municipal Descentralitzada.


 

València d’Àneu | Galeria

València d’Àneu és situat en un replà a la dreta del riu de la Bonaigua. Antigament el poble s’anomenava Mercat i s’arrecerava prop del castell de València, residència estiuenca dels comtes de Pallars. A finals del segle XVIII el poble es traslladà a l’emplaçament actual.

València d’Àneu era el centre de l’antic terme municipal del mateix nom fins a la seva fusió, el 1970, amb els municipis d’Isil, Son i Sorpe, per a esdevenir el municipi d’Alt Àneu, amb 193,79 km2 d’extensió, més de la meitat de la superfície del territori aneuenc.

Des del punt de vista patrimonial destaca el castell comtal, una fortificació estratègica des d’època medieval fins a la guerra civil i la postguerra. Els últims 30 anys el Castell comtal  ha viscut nombroses intervencions d’excavació i restauració. Actualment viu la plena  execució d’un pla director que millorarà la infraestructura. 

València d’Àneu també acull l’església parroquial de Sant Andreu, romànica del segle XIII, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.

Des del punt de vista natural, el poble atresora el Bosc de la Mata, una de les avetoses més importants d’Europa i una veritable meravella natural al peu del Port de la Bonaigua.


 


Serveis


Adreces i telèfons d’empreses, comerços, allotjaments i altres d’interès del municipi d’Alt Àneu.
Si us cal afegir, corregir o modificar les vostres dades, només cal que ens feu arribar un correu electrònic a ajuntament@altaneu.ddl.net
Gràcies per ajudar-nos a mantenir actualitzat aquest servei!

 

 

APARTAMENTS
Josep Gallart Isil 973236349
Casa Feliu (casa unifamiliar) Isil 656531214
La Llúpia Isavarre 973626256
Mestre-González (Casa Redó) Sorpe 973626327
La Bonaigua València d’Àneu 656825500
Casa Ponet València d’Àneu 615521553
Casa Campaner València d’Àneu 973626251
Luxury House València d’Àneu 649566886
__
CONSTRUCCIÓ
Construccions Tomaset Isil 973626235
J.A. Farré Ricou Construccions SL València d’Àneu 973626447
Serveis i Obres Valls d’Àneu Isavarre 630960401
__
HOTELS, HOSTALS I PENSIONS
Els Avets Sorpe 973626355
Lo Paller València d’Àneu 973626129
La Morera València d’Àneu 973626124
__
REFUGIS
El Gerdar Sorpe
El Fornet Vall de Bonabé (Alós) 618146706
Refugi de les Escoles d’Alós Alós 644045719
Refugi Pla de la Font Els Coms de Jou 619930771
__
RESIDÈNCIES CASA DE PAGÈS
Casa Campaner València d’Àneu 973626251
__
RESTAURANTS
Nabiu Isavarre 610034476
Casa Pastora Isil 973626406
La Tona Isil 973083055
Cap del Port Sorpe 973250082
Les Ares Sorpe 973298309
Casa Felip València d’Àneu 973626029
La Raclette d’Àneu València d’Àneu 649566886
Borda d’Ignàsia Vall de Bonabé (Alós) 636515201
__
TAXIS
Pirineus Isil 605222490
Pere Cortina València d’Àneu 619555631
__
DIVERSOS
Casa de l’Ós Isil 973083044
Obaga Activitats Isavarre 619938267
Monnatura Pirineus Son 973626722
CEDPIR, Centre de Documentació dels Pirineus Son 606873126
Estació d’Esquí Baqueira-Beret-Bonaigua Alt Àneu 973639000
Belart Arquitectes Tècnics SCP Son 659531588
Recreant, disseny gràfic i comunicació Isil 646429298
__
PRODUCTES AGRORAMADERS ALIMENTARIS
Girola Formatgeria València d’Àneu 658326437
Ramaderia Casa Andreu València d’Àneu 658458201
Ramaderia Casa Campaner València d’Àneu 973626251
Ramaderia Girola València d’Àneu 658326437
Ramaderia Xaisqueta València d’Àneu 657267897
Ramaderia Armengol Sorpe 973626169
Ramaderia Cairilla Sorpe 619302745
Ramaderia Gepa Isavarre
__
SERVEIS BÀSICS COMUNS DE LA VALL
Consultori Mèdic d’Esterri d’Àneu Carrerada, 5 – Esterri d’Àneu 973626060
Bombers de la Generalitat de Catalunya Esterri d’Àneu 112
Llar d’infants La Ruella Plaça La Closa, 5 – Esterri d’Àneu 973626314
CEIP La Closa Plaça La Closa, 7 – Esterri d’Àneu 973626048
Institut INS Morelló Av/Hug Roger III – Esterri d’Àneu 973626146
Camp d’Aprenentatge Valls d’Àneu Joaquim Morelló, 16 – Esterri d’Àneu 973626304
Biblioteca Pública d’Esterri d’Àneu Plaça de la Closa 1 – Esterri d’Àneu 973626532
Consell Cultural de les Valls d’Àneu Av/Joaquim Morelló, 3 – Esterri d’Àneu 973626316
Ecomuseu de les Valls d’Àneu Carrer del Camp, 20 – 22 – Esterri d’Àneu 973626436
Consorci de Turisme Valls d’Àneu Esterri d’Àneu 973626568
Parc Natural de l’Alt Pirineu Llavorsí 973622335
Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici Espot 973624036
Consell Comarcal del Pallars Sobirà Sort 973620107
Telecentre del Pallars Sobirà Sort 973629174
Farmàcia Farma Esterri C. Major, 40 – Esterri d’Àneu 973626016
Parròquia de les Valls d’Àneu Esterri d’Àneu 973626138
Comissaria dels Mossos d’Esquadra Sort 973658885
Cos d’Agents Rurals del Pallars Sobirà Sort 973620804

© 2024 Ajuntament de l'Alt Àneu
Av. del Port de la Bonaigua, 9, València d'Àneu - 25587 | 973 626 038 FAX 973 626 341 | ajuntament@altaneu.ddl.net